Geschiedenis Tsjechië
Tsjechië heeft een rijke geschiedenis
De staat Tsjechië, zoals we deze in zijn huidige vorm kennen, bestaat pas sinds 1993. Toen maakte het zich los van Slowakije, waarmee het sinds 1918 de onafhankelijke republiek Tsjecho-Slowakije vormde. Toch heeft deze jonge staat een rijk verleden. Laten we terug gaan naar de Middeleeuwen.)
Moravië en Bohemen (gebieden binnen Tsjechië) waren toen invloedrijke landen binnen het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Echter diverse oorlogen scheurden dit rijk uiteen en zorgden ervoor dat beide gebieden onder de invloedsfeer kwamen van het grote Oostenrijk-Hongarije. Nadat de Eerste Wereldoorlog een einde had gemaakt aan deze overheersing, besloten Tsjechië en Slowakije om samen een zelfstandige republiek te gaan vormen.
Omdat er veel Duitstaligen woonden in deze republiek greep Hitler dit gegeven in 1938 aan, om op zijn beurt Tsjecho-Slowakije te annexeren. Na de Tweede Wereldoorlog vond er in 1948 een staatsgreep plaats en werd Tsjecho-Slowakije een communistische dictatuur. Het werd onderdeel van het door de Russen aangestuurde Oostblok.
Na een mislukte poging in 1968 (Praagse Lente) lukte het de bevolking om in 1989 (Fluwelen Revolutie) een einde te maken aan de macht van de communistische partij en van de republiek eindelijk een democratie te maken. Om de democratie te waarborgen, ging men zich richten op het Westen en werd het in 1999 lid van de NAVO en in 2004 van de Europese Unie.