Geschiedenis Frankrijk 

Rond duizend jaar voor christus bevolkten de Galliërs Frankrijk. Een kleine 100 jaar voor christus werd Frankrijk veroverd door de Romeinen en werd het een onderdeel van het Romeinse Rijk. Aan deze bezetting kwam pas een einde in het jaar 486. Toen versloeg Clovis de Romeinen. Echter na de dood van Clovis viel het land weer uiteen. Het werd pas weer verenigd onder Karel de Grote. In 1337 viel Engeland Frankrijk binnen. Dit was het begin van de Honderdjarige oorlog die tot 1453 duurde. Bekend uit deze periode is het optreden van Jeanne d'Arc, onder wiens aanvoering onder meer Orléans werd bevrijd.

(C) Atout France / Daniel THIERRY / geschiedenis Frankrijk

In de eeuwen daarna werd Frankrijk bestuurd door koningen, waarvan Louis XIV de bekendste is. Aan het koninkrijk kwam een einde met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. Het land werd in 1792 een republiek. De jaren die volgden bepaalde Napoleon het beleid. In 1804 kroonde hij zich tot keizer. Echter in 1815 kwam er tijdens de slag bij Waterloo een einde aan zijn heerschappij. 

Weer werd het land een koninkrijk, maar na de verloren oorlog tegen Duitsland werd het wederom een republiek in 1871. Na twee wereldoorlogen kwam in 1944 Charles de Gaulle aan de macht die samen met de geallieerden het gehavende land bevrijdde. In 1946 werd een nieuwe grondwet aangenomen, waarin de macht van het parlement fors werd uitgebreid. In de daarop volgende decennia kwamen de vele Franse koloniale gebieden in opstand en moest Frankrijk de meeste van hen afstaan. De laatste kolonie in Afrika, die na een bloedige strijd onafhankelijk werd, was Algerije in 1962.

De daarop volgende jaren waren op Europa gericht en kende naast welvaart ook onrustige tijden, zoals de befaamde studentenopstand in 1968. Frankrijk is net als de andere West-Europese landen er in geslaagd om een hoge levensstandaard te bereiken. Het land is lid van de NAVO en van de Europese Unie waarvan zij een van de initiatiefnemers was. 


Meer organisaties tonen